Blog

Iata ca de multe ori dorinta de a invata sa cantam corect ne impinge de la spate fara discernamant. Avem impresia ca orice persoana angajata intr-o institutie pe post de profesor de canto,  trebuie sa aibe calitatile necesare unui pedagog, sa posede o tehnica de cant foarte buna si sa aibe experienta necesara. De multe ori trec mari perioade de timp pana sa ne dam seama ca alegerea facuta nu a fost cea mai reusita.

Exista o legatura foarte stransa care ia nastere intre profesor si student iar studentul este tentat sa-si incredinteze nu numai vocea dar si formarea caracterului in mainile maestrului sau.

Exista diferite tipare psihologice in care se inscriu profesorii si, fara sa insist asupra lor, voi da cateva exemple mai des intalnite.

profesorul exigent este cel care face studentul sa se simta prost daca nu reuseste sa execute ceea ce i se cere. De multe ori e posesiv si agresiv si asteapta ca studentul sa adopte total parerile si principiile sale. Se potriveste cu persoanele care dau randament cand lucreaza sub presiune.

– profesorul distant este cel care nu are timp de discutii cu caracter personal si se rezuma strict la profesie. Acesta nu va lupta niciodata pentru studentii sai, ii va lasa sa se zbata singuri in fata piedicilor. Se potriveste cu persoanele timide sau introvertite. Pozitiv este faptul ca studentul invata destul de repede sa nu se bazeze decat pe propria persoana.

profesorul prietenos care se apropie sufleteste de student si cauta sa fie un fel de exemplu de viata pentru el. De multe ori acesta asculta confesiunile studentului si cauta sa il sfatuiasca. Se formeaza o legatura personala foarte stransa. Se potriveste cu cei care cauta mai mult decat un profesor, cauta un mentor pe care sa il admire si sa il pretuiasca.

Dar dincolo de aceste tipologii, studentul e bine sa tina cont si de alti factori in momentul in care isi alege profesorul.

Iata cateva principii care ne pot ghida :

profesorul da dovada de rabdare in explicatii. Este important ca sa intelegem exact ceea ce ne explica si sa nu avem senzatia ca trebuie sa raspundem ca am inteles doar fiindca acesta isi pierde rabdarea. Intr-o ora de canto e deajuns sa intelegem pe deplin un singur aspect si este suficient !

profesorul de canto nu cere studentului lucruri bizare cum ar fi sa cante cu capul dat pe spate sau sa stea in pozitii nefiresti, sa supuna corpul la un travaliu fizic intutil, indiferent de ce explicatii elaborate ofera. Nimic nu trebuie sa fie nefiresc in cantat !

profesorul nu impune studentului sa il imite in modul de a canta. Studentul, in general, nu are o voce dezvoltata la nivelul profesorului si incercarea de a il imita il poate duce la o emisie vocala inproprie cu varsta sau cu calitatile sale momentane.

profesorul se ocupa de student cu toata atentia pe parcursul unei ore/sedinte de canto fara sa fie distras de convorbiri telefonice sau discutii cu terte persoane.

profesorul de canto se ocupa de un singur student odata. Este o conditie esentiala deoarece este aproape imposibil ca profesorul sa obtina eficienta maxima daca studentii canta in cor.

profesorul nu impune genul muzical. Desigur, putem accepta sfaturi competente in cazul in care vocea noastra nu se potriveste unui anumit gen muzical. Dar daca ne place muzica jazz si profesorul ne « forteaza » sa cantam muzica populara, ar fi bine sa cerem si o a doua parere.

In incheiere doresc sa subliniez faptul ca de la fiecare profesor putem invata cate ceva care sa ne fie folositor dar aceasta presupune sa avem deja o oarecare experienta.

Leave a Reply