Want to learn how to sing?

You’re in the right place! Check out our free online lessons or download our Mobile APP

Cântatul “din gât”

Cântatul din gât este o expresie des folosită dar foarte puțin înțeleasă. Ce poate să însemne asta având în vedere că corzile vocale se află la nivelul gâtului și, desigur, din gât trebuie să “iasă”?

Să încercăm să descoperim împreună misterul…

Mecanismul producerii sunetului este asemănător instrumentelor de suflat, și anume, ne putem imagina un tub care își poate modifica lungimea și grosimea în funcție de sunetul dorit.

O altă reprezentare poate fi analogia cu tuburile de la orgă.
Ele produc sunete de la cele mai joase – având tuburi lungi, la sunete inalte – având tuburi scurte.
Pentru fiecare sunet în parte se formează o anumită presiune și e nevoie de o anumită cantitate de aer pentru a pune acel tub în rezonanță.
Orice sunet/notă/tub are presiunea de aer optimă calculată de mecanismul orgii. O presiune mai mare sau mai mică decât cea optimă va produce un sunet distonat/fals.
Iată că presiunea aerului este foarte importantă în producerea sunetului.

Corpul uman produce sunete cu ajutorul presiunii de aer.

În mod instinctiv știm cu exactitate ce presiune și ce cantitate de aer e necesară pentru producerea unui strigat. La fel de involuntar, diafragma noastră se contractă ajutâtndu-ne să producem strigătul dorit.
Diafragma este un mușchi care desparte toracele de abdomen. Ea este cea care se contractă în timpul efortului fizic de orice gen care implică partea superioară sau inferioară a corpului: ridicarea greutăților, împinsul cu picioarele…precum și atunci când avem nevoie să producem sunete (puternice).

Am să fac o nouă analogie cu seringa.

Pistonul seringii este diafragma noastră.
Pistonul trebuie împins de jos în sus astfel încât serul să iasă pe vârful acului.
Daca acul este mai gros, presiunea necesară este mai mică decât dacă acul este mai subțire când e necesara o presiune mai mare.

Noi producem sunetul cu ajutorul diafragmei care crează o presiune de aer între diafragmă și zona laringelui.
Pentru cântatul corect, această presiune se dorește a fi concentrată între diafragmă și rezonatori (sinusurile faciale). Cu cât presiunea este resimțită spre zona nasului, cu atât laringele și corzile vocale vor fi protejate.
Dacă presiunea se oprește în zona laringelui, poate rezulta un sunet neamplificat de rezonatori. Acest lucru ne face să dorim un sunet mai puternic și neștiind cum să îl amplificăm, deobicei producem presiune pe mușchii gâtului (strângem gâtul), forțând corzile vocale să vibreze peste vibrația optimă.

Cântatul din gât este ca și cum am strânge de vârful acului ca să iasă serul!!!

Această modalitate de obținere a sunetului este folosită in muzica pop sau rock, chiar se imprimă uneori o răgușeală voită. Faptul că folosim microfonul pentru amplificarea vocii ne poate scuti de învățarea unei tehnici vocale corecte, însă cu timpul laringle poate să obosească și putem pierde din calitățile vocale.

5 responses to “Cântatul “din gât””

 1. Elena

  Foarte utile aceste lectii, va multumesc mult pentru sfaturi. Am si eu o intrebare insa… eu de felul meu cant foarte incet (doar pentru mine). Cand cant incet nu fortez nici gatul si cant “Drept” daca pot spune asa, insa cand incerc sa cant mai tare deja incep sa fortez gatul si sa cant in “zig zag”, cu diferite tonuri. Care poate fii problema? Crede-ti ca pe parcursul training-ului de 3 luni de vocalize se va mai ameliora situatia? De mentionat ca am 18 ani.
  Va multumesc pentru timpul acordat.

 2. baby monitor reviews

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write
  some material for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Thank you!

 3. carry underwoods

  Souls in the Waves…

  Very good Morning, I just stopped in to visit your internet site and believed I would say I enjoyed myself….

 4. dragos petrica

  sarut mana doamna Diana.in timpul liber ca si hobby mai am evenimente gen nunti botezuri…dar fac la nivelul mediu..si imi aleg piesele pe care pot eu sa le duc sa zic asa…inca nu pot sa cant din diafragma..si am tot incercat sa fac asta..dar lumea in general e multmita de ceea ce prestez la un eveniment…as fi interesat daca sunteti in bucuresti sa iau lectii de canto..pt ca pot mai mult decat atat…astept raspunsul dumneavoastra..o zi buna

Leave a Reply