Want to learn how to sing?

You’re in the right place! Check out our free online lessons or download our Mobile APP

“ Cum pot să fac să cânt 3-4 ore fără să răgușesc?”

Această întrebare mi-a fost adresată frecvent de către cei care cântă la nunți și botezuri de regulă muzică populară.
Dragilor, NU PUTEM FACE NIMIC!
Din păcate NU există o tehnică miraculoasă pe care să o dețină cineva, care odată învățată, să ne permită să cântăm ore întregi fără să răgușim. Corzile vocale sunt de așa natură încât ele obosesc chiar și cu cea mai bună tehnică vocală.
Oboseala se poate instala mai repede sau mai târziu, și aici desigur e foarte importantă tehnica pe care cântăm, dar ea apare oricum chiar și pentru cel mai experimentat cântăreț.

Când apare?
De regulă după 45 de minute de cântat încontinuu, fără pauză, și asta în cel mai bun caz, atunci când emisia este corectă și repertoriul corect ales.
Oboseala se manifestă prin răgușeală. Cel mai indicat este ca atunci când simțim că am răgușit să ne oprim din cântat și să facem o pauză până senzația trece. Posibil să avem impresia că nu trece de tot dar vă asigur că pauza este benefică.
Răgușeala se poate instala mai repede din următoarele cauze:
Lipsa tehnicii vocale
Dacă emisia vocală nu este firească, respirația încorectă, avem tendința să suprasolicităm corzile vocale. Putem obosi după prima piesă.
Repertoriul prost ales
Se întâmplă să alegem piese care nu se potrivesc ambitusului nostru vocal și atunci forțăm corzile să vibreze într-un mod nenatural. Deasemenea ar fi bine ca la început să cântăm piesele mai joase și progresiv să cântăm pe cele mai înalte. Odată ce am obișnuit glasul pe registrul înalt, poate apărea o răgușeală pe registrul de jos iar intonarea unei piese joase poate deveni o problema.
Volumul prea mare al vocii (cântăm prea tare)
Dacă avem ocazia să cântăm la microfon este bine să ne folosim de amplificare, chiar dacă instrumentele din jur sunt date la maxim! E bine ca noi să cântăm cu 75% din volumul de care suntem capabili și asta nu numai fiindcă avem microfon ci în general este bine pentru glas să nu il folosim la maxim. Chiar și cântăreții de operă se menajează în acest fel. Poate acest lucru nu e sesizabil deoarece tehnica lor le permite să emită sunete foarte puternice dar și aceștia folosesc foarte rar acel maxim al vocii, uneori doar pe acutele finale sau atunci când partitura le-o cere.
Factori externi
Aici menționez fumul de țigare pe care îl inhalăm uneori în cluburi sau alte locații unde se întâmplă să cântăm.
Aerul condiționat care poate să dăuneze datorită faptului că se crează diferențe mari de temperatură între afară și înăuntru.
Vântul care poate să ne intre în gură literalmente atunci când cântăm în aer liber.
Lipsa de aer sau de oxigen proaspăt și căldura excesivă care ne poate suprasolicita respirația și de acolo apare o oboseală fizică generală.
Praful pe care putem să îl inhalăm și care ne usucă gâtul.
Instalații de fum care pot să ne provoace iritații ale mucoasei nazale și laringiene.
Probleme de sănătate a laringelui (răceala)
Dacă suntem răciți și avem gâtul iritat e posibil ca să nu fie afectate corzile vocale. În acest caz putem cânta foarte bine doar că un nas înfundat sau flegme care ies la iveală ne pot da bătăi de cap. De regulă avem reflexul acela de a ne drege glasul iar acest lucru repetat de prea multe ori duce la oboseala laringelui.
Tusea este foarte dăunătoare deoarece practic lovește în corzi de fiecare dată.
Factori psihologici
Există stări emoționale care provoacă o strângere a laringelui. Dacă suntem nervoși sau ne vine să plângem, de regulă sunt stări pe care e bine să evităm să cântăm. Dacă nu putem evita acest lucru vom observa cum oboseala se instalează mai repede.

Eu știu că avem în jur exemple de oameni care cântă aproape încontinuu și pare că nu răgușesc niciodată. Cred că acest lucru e imposibil să îl facă cineva zile la rând și mai ales perioade lungi de timp. Cele mai multe exemple pe care le avem în jur sunt persoanele care, după ce au uzat la maxim de glasul lor, au făcut noduli pe corzile vocale și au pierdut claritatea vocii pe care o aveau înainte, vocea devenind răgușită permanent sau există undeva în ambitusul lor câteva note care păstrează urme de traumă.
Sunt exemple celebre în istorie (Maria Callas sau Withney Houston) care au pierdut calitatea glasului lor deoarece au folosit vocea la maxim pe perioade lungi de timp.
Este de dorit să nu se ajungă acolo. Glasul trebuie protejat, cântat cu zgârcenie și tratat cu cea mai mare atenție. Cine nu ține cont de acești factori o face pe propria răspundere și nu există o pastilă miraculoasă care să readucă corzile vocale în parametrii normali.

3 responses to ““ Cum pot să fac să cânt 3-4 ore fără să răgușesc?””

  1. Silia

    Gracias porque puedo leer en mi idioma (Español, soy Venezolana) y sigo todos tus videos he aprendido muchísimo y mi voz ha mejorado, entiendo mucho de lo que dices en tu idioma quizás porque me llevo por los gestos que haces. Nuevamente gracias y que Dios te bendiga. Silia

  2. Adrian Dumitru

    asta ce inseamna

  3. Alis D

    este super adevarat! 🙁 trebuie atentie la maxim…si cine are voce sa cante ore intregi..are voce de la Dumnezeu.. “darul vine de la Dumnezeu” pupaiaş mâinile lui Dmz :*

Leave a Reply